Demiseksueel: Misschien heb je de term al eens gehoord, of misschien is het nieuw voor je. In een wereld vol swipes en snelle matches, is er een groep die pas écht vonken voelt na een diepe emotionele klik. Dat is demiseksualiteit. In dit blog ontrafelen we dit fascinerende concept speciaal voor jou, de jongere generatie. We tackelen de grootste mythes, delen persoonlijke verhalen en geven je een inkijkje in hoe het is om demiseksueel te zijn in een digitale wereld. Swipe niet verder, start hier je ontdekkingstocht op condooms.be
Voel jij je soms anders als het om romantiek en aantrekkingskracht gaat? Je bent niet alleen. In een wereld waarbij seksuele aantrekkingskracht vaak direct en intens wordt ervaren, kan het verwarrend zijn als jouw beleving anders is. In dit artikel zullen we praten over demiseksualiteit, een unieke seksuele identiteit die steeds meer aandacht krijgt. We streven ernaar om antwoord te geven op zoveel mogelijk vragen die mensen hebben over dit onderwerp, om misvattingen uit de weg te ruimen en om te laten zien waarom het zo belangrijk is om hierover te praten.
Demiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand alleen seksuele aantrekkingskracht voelt als er eerst een sterke emotionele connectie is gemaakt met de ander. Het is niet zo dat zo'n seksueel persoon nooit opgewonden raakt, maar die ‘seksuele spark’ ontstaat pas als er een diepe, emotionele band is gevestigd. Demiseksueel zijn betekent dus niet dat iemand een hormonale disbalans heeft, maar dat degelijk seksuele aantrekkingskracht voelen een ander proces is, meer gericht op het intellect en de emotionele band met een ander.
Er zijn veel misverstanden over demiseksualiteit. Een veelvoorkomende is dat men denkt dat demiseksuele mensen gewoon 'kieskeurig' zijn, of dat ze een laag libido hebben. Dit is niet waar; mensen die zich als demiseksueel identificeren, ervaren seksuele aantrekkingskracht op een specifieke manier. Het gaat niet om het vermijden van seksualiteit, maar over de manier waarop de seksuele aantrekkingskracht ontstaat en wordt beleefd. Sommige mensen denken dat demiseksualiteit een keuze is, net zoals besluiten om geen seks te hebben. Maar voor mensen die demiseksueel zijn, is dit gewoon een deel van wie ze zijn, net zoals dat geldt voor andere seksuele oriëntaties.
In een samenleving waar de standaardwaarden vaak snelle en directe seksuele aantrekking bevorderen, kunnen demiseksuele mensen zich geïsoleerd of onbegrepen voelen. Door demiseksualiteit bespreekbaar te maken, creëren we meer begrip en erkenning. Hiermee wordt een veilige ruimte gecreëerd waarin iedereen zijn of haar seksuele identiteit kan ontdekken en uiten, zonder schaamte of verwarring. Het maakt het ook gemakkelijker voor mensen om te begrijpen hoe ze met hun eigen aantrekkingskracht omgaan en hoe ze steun kunnen vinden.
‘Demiseksueel’ is een woord dat helpt om een specifieke ervaring van seksuele aantrekking te beschrijven. De term komt van het Griekse woord 'demi', dat 'half' betekent. Hier betekent het niet 'half-seksueel', maar verwijst het naar het feit dat seksuele aantrekkingskracht voor demiseksuele mensen niet het startpunt is. In plaats daarvan ontstaat deze aantrekkingskracht pas nadat een sterke emotionele connectie is opgebouwd. De term werd voor het eerst gebruikt in 2006, in de context van de Aseksualiteit-gemeenschap, om deze unieke beleving van seksuele aantrekking te beschrijven.
Demiseksualiteit is een oriëntatie die onderdeel is van het bredere spectrum van het paraplubegrip aseksualiteit. Hoewel aseksuele mensen over het algemeen weinig tot geen seksuele aantrekkingskracht ervaren, voelen demiseksuele mensen dit wel, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Specifiek is dat wanneer er een sterke emotionele band is gevestigd. Dit betekent dat ze niet volledig aseksueel zijn, maar ook niet altijd direct seksueel aangetrokken voelen tot anderen, zonder zo’n emotionele band.
Het grote verschil tussen demiseksualiteit en andere seksuele oriëntaties is hoe en wanneer seksuele aantrekkingskracht ontstaat. Voor de meeste mensen kan seksuele aantrekking vrij snel ontstaan, bijvoorbeeld op basis van iemands uiterlijk of uitstraling. Demiseksuele personen daarentegen ervaren deze directe aantrekking meestal niet. Voor hen is de seksuele ‘spark’ iets dat ontstaat na het vormen van een diepe, emotionele connectie met iemand. Het is dus niet zo dat ze nooit opgewonden raken; het proces is gewoon anders. Het is belangrijk om te begrijpen dat demiseksualiteit niet beter of slechter is, het is gewoon een andere manier van ervaren van seksuele aantrekking.
Hoe voelt het om demiseksueel te zijn? De ervaring kan voor iedereen verschillend zijn. Hieronder verkennen we persoonlijke verhalen van mannen en vrouwen, en kijken we naar de beleving van demiseksualiteit in diverse culturen.
Voor mannen kan de wereld van dating en relaties soms lastig zijn. Ze voelen pas seksuele aantrekkingskracht als er een sterke emotionele band is. Dit is anders dan wat vaak van mannen verwacht wordt, namelijk dat ze snel seksueel aangetrokken zijn tot iemand. Voor demiseksuele mannen betekent liefde en aantrekkingskracht iets heel persoonlijks en dieps.
Voor vrouwen is de emotionele connectie essentieel voordat de seksuele spark ontstaat. Ze hebben vaak sterke relaties die gebouwd zijn op vertrouwen en emotionele intimiteit. Net als bij mannen is de ervaring van seksuele aantrekking anders en meer verbonden met die emotionele band.
Elke cultuur kijkt anders naar liefde, relaties en seksualiteit. In sommige culturen wordt een sterke emotionele connectie altijd al belangrijk gevonden voordat er een relatie begint. Hier kan demiseksualiteit makkelijker te begrijpen zijn. In andere culturen, waar snelle romantiek meer de norm is, kan het lastiger zijn voor demiseksuele mensen om uit te leggen hoe zij zich voelen en waarom die emotionele band voor hen zo belangrijk is.
In Nederland, waar openheid over seksualiteit over het algemeen geaccepteerd is, kan het voor demiseksuele mensen toch een uitdaging zijn om uit te leggen waarom ze een sterke emotionele connectie nodig hebben voordat er seksuele aantrekkingskracht ontstaat.
In de Turkse cultuur, waar familie en tradities een grote rol spelen, kan demiseksualiteit soms verward worden met het willen bewaren van seksualiteit voor het huwelijk, terwijl het eigenlijk gaat over hoe en wanneer seksuele aantrekking wordt ervaren.
Binnen de Marokkaanse cultuur kan demiseksualiteit soms gezien worden als een vorm van terughoudendheid. Echter, voor Marokkaanse mensen gaat het niet om terughoudend zijn, maar om de behoefte aan een diepe emotionele connectie.
In de Surinaamse cultuur, waar gemeenschap en familie centraal staan, kan het zijn dat demiseksualiteit wordt gezien als een sterke focus op emotionele banden, wat positief kan zijn, maar soms ook vragen oproept over de seksuele oriëntatie zelf.
Binnen de Antilliaanse gemeenschap kan demiseksualiteit soms verward worden met kuisheid of afstandelijkheid. In werkelijkheid gaat het echter om een intrinsieke seksuele oriëntatie, waarbij een sterke emotionele band belangrijk is voor seksuele aantrekkingskracht.
Misschien vraag je je af of jij zelf demiseksueel bent, of je wilt er gewoon meer over weten. Hoe herken je demiseksualiteit? Hier geven we antwoord op die vraag.
Seksuele aantrekking na sterke emotionele connectie: Je voelt je pas seksueel aangetrokken tot iemand als je een diepe emotionele band hebt.
Geen directe ‘seksuele spark’: Je kent het gevoel niet van meteen seksueel aangetrokken zijn tot iemand die je net hebt ontmoet.
Verwarring met 'normale' aantrekkingskracht: Je hebt misschien het gevoel dat je anders bent dan anderen, omdat je niet dezelfde directe seksuele aantrekking ervaart.
Hoe accepteer je dat je demiseksueel bent? De eerste stap is vaak zelfidentificatie. Dat betekent dat je bij jezelf herkent dat je demiseksueel bent en dit accepteert als een deel van wie je bent. Dit is geen hormonale disbalans of iets dat 'gerepareerd' moet worden. Het is een normale en gezonde vorm van seksuele oriëntatie en geaardheid. Praten kan helpen met mensen identificeren specifiek als het gaat om diegenen die onder demiseksualiteit val. Bijvoorbeeld in online groepen of bij bijeenkomsten (staat lgbtq voor). Zij kunnen je misschien tips geven en laten zien dat je niet alleen bent. Acceptatie van jezelf is de basis voor een gelukkig leven waarin je eerlijk bent over je gevoelens en relaties.
Voor demiseksuele mensen is liefde net zo belangrijk als voor iedereen. Maar hoe werken relaties als je demiseksueel bent? We kijken hier naar daten, romantiek, vriendschappen en andere relaties.
Demiseksuele mensen daten soms anders. Ze hebben vaak een sterke emotionele connectie nodig voordat ze zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand. Dat betekent niet dat ze niet daten, maar het kan wel anders aanvoelen:
Tijd en geduld: Voor demiseksuele mensen is het belangrijk om eerst een diepe emotionele band op te bouwen. Ze nemen vaak de tijd om iemand echt goed te leren kennen voordat er een seksuele spark ontstaat.
Open en eerlijk communiceren: Het is belangrijk om te praten over je gevoelens en verwachtingen. Dat helpt om elkaar beter te begrijpen.
Voor demiseksuele mensen zijn vriendschappen vaak net zo diep en belangrijk als romantische relaties. Soms zelfs meer:
Diepe vriendschappen: Ze hebben vaak een paar hele goede vrienden met wie ze een sterke emotionele connectie hebben.
Grenzen stellen: Het is belangrijk om duidelijk te maken wat je wel en niet wilt in een vriendschap, zeker als die vriendschap heel hecht is.
Andere connecties zijn ook belangrijk: Sommige demiseksuele mensen voelen ook een diepe band met familie, of ze hebben andere relaties die voor hen veel betekenen, buiten romantiek en vriendschap om.
Als je demiseksueel bent, krijg je soms te maken met onbegrip, vooroordelen of zelfs discriminatie. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? In dit deel geven we antwoord op deze vraag.
Mensen die dit ondervinden, horen soms dat ze 'gewoon nog niet de juiste persoon hebben gevonden', of dat het een 'fase' is. Dit kan pijnlijk zijn en voelt als een ontkenning van hun seksuele identiteit:
Onbegrip in de samenleving: Omdat veel mensen niet weten wat demiseksualiteit is, kunnen ze het verwarren met iets anders, zoals een keuze om celibatair te leven.
Ruimte voor eigen ervaring: Demiseksuele mensen voelen degelijk seksuele aantrekkingskracht, maar op hun eigen manier en tijd.
Hoe kun je goed voor jezelf zorgen als je te maken krijgt met deze vooroordelen en discriminatie? Hier zijn enkele adviezen:
Praat erover: Zoek iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of therapeut, en praat over je ervaringen. Dit kan heel opluchtend zijn.
Zoek steun bij anderen: Er zijn groepen en communities waar je mensen kunt vinden die hetzelfde meemaken. Hier kun je ervaringen delen en tips krijgen.
Stel grenzen: Maak duidelijk wat je wel en niet accepteert. Je mag je eigen ruimte beschermen.
Zorg voor jezelf: Doe dingen die je blij maken en die goed voor je zijn, zoals sporten, een hobby, of gewoon rustig een boek lezen.
We hebben in dit artikel gekeken naar wat demiseksualiteit inhoudt, hoe het zich uit in relaties en hoe mensen die zich zo identificeren, om kunnen gaan met vooroordelen en discriminatie. We hebben gezien dat demiseksualiteit een geldige en normale seksuele oriëntatie is, waarbij iemands intellect hetgeen en het hebben van een sterke emotionele connectie centraal staan in het ervaren van seksuele aantrekkingskracht.
Het is tijd om te begrijpen dat er veel verschillende manieren zijn waarop mensen liefde en aantrekking ervaren. Demiseksualiteit is daar een van:
Begrip kweken: Als je iemand kent die demiseksueel is, neem dan de tijd om te leren over wat dit betekent. Dit helpt om misvattingen uit de weg te ruimen.
Acceptatie bevorderen: Laat mensen zijn wie ze zijn. Of iemand nu demiseksueel is of zich op een andere manier identificeert, iedereen verdient respect en acceptatie.
Sta open voor een gesprek: Als we vragen hebben over iemands seksuele identiteit, kunnen we dit op een respectvolle manier bespreken. Vragen stellen met oprechte interesse en zonder oordeel draagt bij aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn.
Dit is geen kwestie van 'standaardwaarden herstellen', maar van erkennen en vieren dat ieder mens uniek is. Laten we samen bouwen aan een wereld waarin iedereen, ongeacht zijn of haar seksuele oriëntatie, met liefde en respect wordt behandeld.
Meer blog items binnen