De juiste manier om een condoom af te doen en weg te gooien

De juiste manier om een condoom af te doen en weg te gooien

Zeker weten dat je veilig bezig bent, gaat verder dan alleen het juiste gebruik van een condoom tijdens de daad. Het correct verwijderen en weggooien is net zo belangrijk om ongelukjes en kruisbesmetting te voorkomen. Hoe je dat doet? In deze blog op condoom.nl vertellen we je precies hoe je op de veiligste manier een condoom afdoet en weggooit. Blijf beschermd, van begin tot eind!  #VeiligGenieten.

We hebben allemaal wel eens een gebruikt condoom zien rondslingeren en je moet er eigenlijk van walgen huilen.
We zijn zelf getuige geweest van of hebben gehoord van incidenten waarbij kinderen vanuit een hoek van een huis of vanaf de zijkant van een park een gebruikt condoom in hun handen houden en aan hun ouders vragen wat het is. Ewww!
Als je nog nooit zo'n gênant moment hebt meegemaakt en dat ook niet wilt, moet je weten hoe je een gebruikt condoom op de juiste manier weggooit. Ook is een condoom niet biologisch afbreekbaar, waardoor het nog belangrijker voor ons is om te weten hoe we het op de juiste manier moeten weggooien.

Ga je een condoom afdoen, dan moet je het condoom weggooien. Het gebruikte condoom, zelfs één condoom weggooien condoom weggooien.


Voordat we je de juiste manier vertellen, moet je weten wat de verkeerde manieren zijn.

Spoel een condoom nooit door in het toilet

Condooms in het toilet gooien kan al snel een onhygiënisch en gevaarlijk probleem worden voor je sanitair. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ze door de afvoer te spoelen, kunnen condooms een uitdaging vormen voor afvalwaterzuiveringsinstallaties. Ze kunnen in leidingen stollen, wat leidt tot nog grotere problemen met verstopte riolen of rioleringen voor iedereen in je huis en zelfs je straat.

Ga je een condoom afdoen, dan moet je het condoom weggooien. Het gebruikte condoom, zelfs één condoom kan een verstopt toilet veroorzaken.

Daarom is het antwoord op 'kun je condooms doorspoelen' vrij duidelijk een volmondig 'nee', hoe handig het ook lijkt. Condooms kun je veilig weggooien in de vuilnisbak of, als je het bewijsmateriaal wilt verbergen, in een plastic zak en vervolgens in een gemeentelijke afvalbak.

Houd toiletleidingen veilig door alle items weg te gooien die geen biologisch afbreekbaar afval zijn.

Waarom je groen moet denken als je condooms door het toilet spoelt

Bij het weggooien van gebruikte condooms raden we aan deze in de afvalbak te gooien. Het kan een uitdaging zijn om ze uit de riolering of waterafvoersystemen te houden, omdat items gemakkelijk door de afvoer kunnen spoelen en een negatieve invloed hebben op ons milieu.

Zijn condooms biologisch afbreekbaar?

Sinds de uitvinding van condooms zijn ze gemaakt van latex, een natuurlijke substantie en biologisch afbreekbaar. Condooms zonder latex zijn echter niet biologisch afbreekbaar, maar zoals de meeste dingen in het leven, is er geen eerlijk kant-en-klaar antwoord.

De meeste condooms zijn gemaakt van latex, dat volledig is gemaakt van natuurlijk rubberboomsap en biologisch afbreekbaar is. Condooms gemaakt van latex en lamsvacht kunnen worden afgebroken of biologisch worden afgebroken. Als de condooms echter zijn bedekt met een zaaddodend middel of een glijmiddel, wordt de procedure een beetje uitdagender.

Zaaddodende verbindingen zijn over het algemeen chemicaliën die op aardolie kunnen zijn gebaseerd, en deze belemmeren de ontbinding van condooms. Helaas kan dit betekenen dat wanneer een condoom wordt gebruikt en vervolgens wordt weggegooid, het jarenlang op de vuilnisbelt zal blijven. Maar zijn er nog andere opties? Zijn er biologisch afbreekbare condoommaterialen? Laten we onderzoeken.

Waar zijn condooms van gemaakt en hoe lang duurt het voordat ze ontbinden?

Condooms zijn dunne, elastische apparaten gemaakt van latex of polyurethaan. Ze helpen de overdracht van infecties en ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Maar hoe lang duurt het voordat een condoom is afgebroken nadat het is gebruikt en weggegooid?

Het antwoord hangt af van welk type condoom wordt besproken. Latexcondooms, meestal dunne opgerold omhulsels, kunnen tot vijf eeuwen (500 jaar!) volledig vergaan.

Condooms van polyurethaan, vaak de voorkeur van mensen met latexallergieën, gaan meer dan het dubbele mee - ongeveer duizend tweehonderd jaar (1.200). Dat is een lange tijd.

Zodra de penis slap is, kan je met één hand het condoom vast pakken en het gebruikte condoom weggooien. Voorkom een verstopt toilet en gooi het gebruikte condoom in de prullenbak.

Het natuurlijke lamsvachtcondoom, gemaakt van lamsdarm, is het enige echt biologisch afbreekbare condoom. Deze condooms beschermen tegen zwangerschap, maar zijn minder succesvol in het stoppen van de overdracht van soa's. Dit komt omdat virussen hun van nature doorlaatbare membraan kunnen passeren.

Omdat latexvrije condooms er zo lang over doen om op natuurlijke wijze in het milieu te vervallen, moeten individuen veilige verwijderingsopties gebruiken bij het weggooien van gebruikte condooms. Hierdoor wordt de milieubelasting na gebruik tot een minimum beperkt.

De milieu-impact van condooms

Condooms zijn een wijdverbreid en essentieel hulpmiddel in de wereld van veilige seks. Maar de meeste mensen realiseren zich niet dat ze ook een impact op het milieu kunnen hebben. Hoewel condooms biologisch afbreekbaar zijn, kunnen ze het leven in zee schaden als ze door het toilet worden gespoeld.

Het productieproces heeft ook een ecologische kost. Er zijn echter stappen ondernomen om het zo duurzaam mogelijk te maken, waarbij latexwinning uit bomen wordt gedaan met minimale nevenschade.

Bomen die worden gebruikt voor het winnen van latex behouden bijvoorbeeld hun in elkaar grijpende wortelsystemen voor een betere stabiliteit en om het milieu te beschermen tegen erosie. Bovendien wordt afval van de latexproductie gerecycled en gebruikt in andere producten zoals rubberen handschoenen, banden en zelfs schoenen.

Om de ecologische gevolg verder te minimaliseren, is het essentieel om te onthouden dat condooms op de juiste manier worden weggegooid in plaats van ze door het toilet te spoelen. Hoewel weggooien niet ideaal is, is het de beste optie totdat de slimme mensen van de Universiteit van Texas hun plasticetende enzym commercieel produceren.

De kans is groot dat het enzym over minder dan vijf jaar algemeen beschikbaar zal zijn om plastic terug te brengen tot een herbruikbare chemische stof, waardoor de milieu-impact van condooms wordt verminderd.

Manieren om de milieu-impact van het gebruik van condooms te verminderen

Bij het verminderen van de milieu-impact bij het gebruik van condooms, is een cruciale factor waarmee rekening moet worden gehouden, het feit dat de meeste condooms die tegenwoordig worden gebruikt, zijn gemaakt van natuurlijke latex. Latex kan milieuvriendelijker zijn dan zijn synthetische tegenhangers, zoals polyurethaan, omdat het biologisch afbreekbaar is en snel koolstofdioxide uit de atmosfeer absorbeert.

Bovendien zorg je ervoor dat je de juiste maat condoom gebruikt voor uw anatomie om ervoor te zorgen dat je condoom niet breekt tijdens gebruik, waardoor afval wordt verminderd.

Ten slotte is het verminderen van afval mogelijk door verpakkingen te selecteren die geen wegwerpplastic (condoom.nl condooms) of hersluitbare verpakkingen bevatten en te kiezen voor bedrijven die ethische lijnproductieprocessen toepassen.

Door deze stappen te volgen, kan men bij elke daad van veilige seks hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Hoe een condoom af te doen

Zodra de penis slap is, kan je met één hand het condoom vast pakken en het gebruikte condoom weggooien. Voorkom een verstopt toilet en gooi het gebruikte condoom in de prullenbak.

Bij het weggooien van een condoom komt meer kijken dan je denkt. Hoewel er maar één goede plek is om een condoom weg te gooien, verdient het weggooien veel aandacht. Loop geen risico op zwangerschap of infectie door je condooms verkeerd weg te gooien.

  1. Verwijder het condoom op de juiste manier. Een gebruikt condoom vormt nog steeds het risico op zwangerschap en ziekte. Mors niet overal. Je wilt geen twintig minuten besteden aan opruimen, laat staan achttien jaar aan het opvoeden van een kind. 
  2. Verwijder het condoom zodat er geen vloeistof wordt gemorst. Als je niet oppast, zal het verwijderen van een condoom een grote puinhoop maken en mogelijk het risico op ongewenste zwangerschap of infectie vergroten. Let op wat je doet om verwisselingen te voorkomen. 
  3. Voor een mannencondoom, verwijder het met de punt naar beneden gericht. Als je alleen aan de ring van het condoom trekt, kan het binnenstebuiten loskomen. Trek aan de punt en verwijder de ring voorzichtig.[1] Condooms met een reservoirtip zijn speciaal ontworpen om vocht vast te houden aan de punt van het condoom en kunnen tijdens dit proces helpen. 
  4. Voor een vrouwencondoom, knijp en draai de buitenste ring zodat de vloeistof er niet uit lekt. Trek het condoom er voorzichtig uit. De binnenring van het vrouwencondoom moet helpen om vocht vast te houden.[2]
  5. Afgezien van deze eerste verwijdering, is het proces voor het weggooien van zowel mannen- als vrouwencondooms hetzelfde.
  6. Bind het condoom af. Op dezelfde manier als je een ballon afknoopt, zou je een condoom moeten afbinden. Maak een lus bij de opening en trek de ring van de condoomopening door deze lus om deze af te sluiten. Dit zal helpen om geur en morsen te beperken.
  7. Wikkel het in. Doe het condoom in een stuk tissue of keukenpapier. Dit helpt je hand schoon te houden en voorkomt dat het smerig wordt in de prullenbak. Het zal ook helpen om bugs op te sporen.


  • Copyright © 2025 Condooms.be