Wanneer zijn condooms uitgevonden?

Wanneer zijn condooms uitgevonden?

Dat is een onderwerp waar historici en archeologen nog steeds actief over debatteren. We voelen hun pijn. Het is geen sinecure om de geschiedenis van condooms helemaal tot aan hun wortels te achterhalen.

Profylactische middelen gaan verder terug dan je zou denken, maar deze sperma-verstrikkende apparaten hebben zeker een smerig verleden. Niet bepaald verfijnd in hun begindagen... Ze hebben echter een lange weg afgelegd en we zijn dankbaar dat condooms zo zijn geëvolueerd dat ze veel effectiever zijn en ook prettiger voor onze geslachtsdelen. Laten we beginnen met deze condoomgeschiedenisles, nu al. 

Wist je dat condooms al honderden jaren bestaan? Waarschijnlijk nog langer, zij het in een gewijzigd ontwerp van wat we nu kennen. De meesten van ons leerden voor het eerst over veilige seks als tieners. Maar we hebben geen moment stilgestaan bij het historische aspect. Wie wil er nu tijd verspillen aan het nadenken over de geschiedenis als de bedoeling van condooms is om nu voor leuke dingen te gebruiken, toch? Laten we een beetje filosofisch worden voor een moment. Mensen willen, in tegenstelling tot andere soorten, bepalen wanneer en of ze zich voortplanten. Condooms helpen zeker bij deze biologische aanleg

We zullen zeggen dat het kennen van de geschiedenis van condooms ons al dan niet aantrekkelijker kan maken voor onze tegenhangers. Als we het achtergrondverhaal kennen, waarderen we echter zeker de tijd waarin we leven en hoe geweldig we het vandaag hebben, omdat moderne profylactische middelen ongelooflijk zijn. Neem even de tijd om met ons mee te reizen en mijlpalen in de geschiedenis van condooms te bezoeken.

Wanneer zijn condooms uitgevonden?

Het is moeilijk om zonder speculatie de exacte tijd in de geschiedenis vast te stellen en in welk deel van de wereld condooms zijn uitgevonden.

Wat we uit de geschiedenisboeken weten, is dat het oudste condoom dat ooit is opgegraven, gemaakt is van een dierlijke darm. Deze ontdekking vond plaats in Engeland in de jaren 1640.

Helaas vertellen de gegevens ons niet of dit nieuwe of gebruikte condooms waren. We voelen ons echter veilig om te zeggen dat ze zeker over hun houdbaarheidsdatum waren toen ze werden opgegraven.

Redenen waarom condooms zijn uitgevonden

Zelfs honderden jaren geleden dachten mensen aan seksuele bescherming, om zwangerschap of soa's te voorkomen. Het uitvinden van het apparaat dat we als condoom hebben leren kennen, was een noodzaak.

Vroeger waren linnen omhulsels, zijdepapier, dierlijke darmen of blaasweefsels het materiaal bij uitstek voor het opvangen van sperma na de ejaculatie, wat op zijn beurt ongewenste zwangerschappen bestreed.

Wat een afrodisiacum moest het zijn om te weten dat zoiets de penis van je partner bedekte tijdens intieme momenten, vind je niet?

We kunnen ons alleen maar afvragen wat de effectiviteit van condooms in die tijd was. Het is veilig om te zeggen dat ze niet super betrouwbaar waren.

Vuile was

De eerste condooms waren verre van de bijna onberispelijke en mooi verpakte condooms die we tegenwoordig kennen. Vroeger werden ze in de meeste gevallen als herbruikbaar beschouwd, dus als je veel seks had, had je ook meer vuile was te doen. (Je weet toch dat je tegenwoordig NOOIT een condoom mag hergebruiken, toch? Je zou ze waarschijnlijk ook niet moeten hebben).

Rubber vulkanisatie

De uitvinding van het rubbervulkanisatieproces in 1839 opende een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor condoomproductie (hierover later meer).

Natuurrubberlatex bleef tientallen jaren het standaardmateriaal voor condooms totdat onlangs polyurethaan en vervolgens polyisopreen werden geïntroduceerd.

Geschiedenis van condooms

Er wordt nog steeds gespeculeerd of mannen in het oude Egypte seksuele bescherming gebruikten, zoals linnen omhulsels, om hun penissen te bedekken. Er is enige vermelding van apparaten die alleen het uiteinde van een penis bedekten, bekend als eikelcondooms, die vóór de 15e eeuw in Azië werden gebruikt.

We laten dit gebied van condoomgeschiedenis in de mist, in de hoop dat archeologie of geschiedenisprofessoren ons op een dag een definitieve uitspraak zullen doen.

We moeten dus enkele honderden jaren vooruitspoelen naar de 15e eeuw, wanneer de gegevens over condooms een beetje consistenter beginnen te worden. 

15de eeuw

Aan het einde van de 15e eeuw raasde een uitbraak van syfilis die begon onder Franse troepen door Europa en later naar Azië. Condooms kwamen te hulp.

Als je in die begintijd syfilis kreeg, was je vrijwel zeker van een gruwelijke ervaring. Stukken vlees zouden zelfs van je gezicht en andere delen van je lichaam vallen. Je zou eigenlijk pijn hebben en binnen een paar maanden dood zijn. Dat klinkt nu als een aflevering van "Walking Dead", maar toen was het realiteit.

Laten we deze paragraaf over de uitbraak van syfilis eindigen met een positieve noot. Syfilis is tegenwoordig veel minder dodelijk vanwege de vooruitgang in de geneeskunde. Maakt dat je minder bang voor deze groteske soa?

16e en 17e eeuw

In de 16e en 17e eeuw beschreven verschillende auteurs in publicaties en hun literatuur een penisbedekkend apparaat voor anticonceptie en ook voor ziektepreventie.

Condooms van dierenhuid werden al in de 17e eeuw gebruikt. Stel je iets voor dat lijkt op worstomhulsels.

Deze profylactische middelen waren erg duur voor het grote publiek, dus meestal gebruikten alleen liefhebbers uit de midden- en hogere klasse ze in die tijd. 

18de eeuw

Verwijzingen naar condooms in de 18e eeuw komen vaker voor en we kunnen ze met meer consistentie en nauwkeurigheid timen.

Helaas hadden sommige mensen in medische kringen in die tijd een hekel aan condooms, omdat ze ofwel bezwaar maakten dat ze geen volledige bescherming tegen syfilis boden of dat ze immoreel waren.

Ondanks de negatieve condoompraat groeide de markt snel. Ze waren beter verkrijgbaar dan ooit tevoren. Je zou ze kunnen kopen in pubs, op verschillende markten en zelfs in kapperszaken.

De eerste condoomberoemdheid

Giacomo Casanova, een van de meest legendarische geliefden tot nu toe, was de eerste, althans volgens de records, die condooms op gaten testte voordat ze werden gebruikt. Zijn testmethode omvatte het opblazen en inspecteren ervan. Uiteraard wilde Casanova geen enkel risico nemen. We durven te wedden dat de altijd geile Casanova dol zou zijn geweest op moderne condooms voor zijn talrijke seksuele escapades. Had hij maar toegang tot hen. 

19e eeuw

Nadat Charles Goodyear in 1839 het rubberen vulkanisatieproces had uitgevonden, was het eerste rubberen condoom niet ver achter. Laten we zeggen dat de jaren 1850 een goed decennium waren voor seks, toen grote rubberbedrijven begonnen met de massaproductie van condooms door gebruik te maken van het gepatenteerde proces van Goodyear.

Hoewel we nu een rubberen condoom hadden, nam het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen halverwege de 19e eeuw toe. Historici schrijven dit toe aan de gevolgen van de Amerikaanse Burgeroorlog en verschillende wettelijke beperkingen.

Condoomverbod

Triest, maar waar... Net als alcohol was de distributie van condooms op een bepaald moment beperkt, en in sommige Amerikaanse staten zelfs illegaal, als gevolg van de Comstock-wet.

Comstock-wet

In de jaren 1870 slaagde Anthony Comstock, die een politicus en een U.S. Postal Inspector was, erin het Amerikaanse Congres te beïnvloeden om de Comstock-wet goed te keuren. Deze wet maakte de levering van dergelijke veilige seksproducten illegaal. In de ogen van Comstock waren condooms obsceen materiaal.

Condooms stonden in sommige delen van Europa voor soortgelijke uitdagingen. Ierland maakte hun verkoop bijvoorbeeld tot diep in de 20e eeuw volledig illegaal.

Gelukkig bleven rubberen condooms in populariteit toenemen en tegen het einde van de 19e eeuw werden ze over de hele wereld standaard. De originele rubberen condooms waren dik en roken naar een setje nieuwe banden. Hun verkoopvoordeel was herbruikbaarheid, wat velen aansprak omdat condooms in die tijd niet goedkoop waren. (We moeten u er nogmaals aan herinneren: hergebruik een condoom nooit).

Ongeacht de juridische obstakels, kosten en omdat mensen van nature seks willen hebben, steeg de populariteit van condooms. 

20ste eeuw

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Duitse leger de eerste die condooms aan zijn soldaten promootte. De Verenigde Staten en het Britse leger deden dat niet, wat resulteerde in hoge soa's onder hun soldaten. Tegen het einde van de oorlog bereikten de gevallen van syfilis en gonorroehet hoogste aantal ooit (mogelijk wel 400.000).

De volgende uitvinding in profylactica was het proces van latexrubber gesuspendeerd in water. Niemand van ons zou verbaasd moeten zijn dat de brullende jaren twintig dit nieuwe fabricageproces onthulden, dat de productie van veel dunner materiaal mogelijk maakte.

Meer kwaliteitscontrole

In 1937 besloot de Food and Drug Administration (FDA) condooms te categoriseren als medisch hulpmiddel. Dit vereiste meer kwaliteitscontrolemaatregelen voor fabrikanten. Producttesten werden de standaard voor de industrie en maakten de weg vrij voor betrouwbaardere condooms. Deze verordening beperkte echter de beschikbaarheid van condooms voor apothekers.

 Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werden condooms geaccepteerd als een standaard vorm van seksuele bescherming.

Halverwege de jaren vijftig gebruikte ongeveer de helft van de stellen in Amerika condooms om zwangerschap te voorkomen.

Seksuele revolutie

De jaren zestig en zeventig luidden in de Verenigde Staten een tijdperk van seksuele revolutie in, wat een meer liberale benadering van traditioneel seksueel gedrag betekende. De seksuele bevrijding riep een impuls op voor seks buiten conventionele heteroseksuele monogame relaties met mensen die elkaar niet zo goed kenden. Deze sociale beweging verspreidde zich over de hele wereld.

Deze vrij-liefhebbende generatie genereerde zwangerschapspreventie in medicijnvorm, wat voor de eerste keer ooit leidde tot door vrouwen gecontroleerde anticonceptie. Tenzij je de berekening van hun ovulatiecyclus meetelt en hun mannen vertelt wanneer ze moeten stoppen, wat niet altijd zo effectief is. Zo overschaduwde The Pill condooms een tijdje, omdat een van hun belangrijkste doelen niet langer zo'n grote factor was. Het andere doel was een beetje vergeten omdat ze zo goed werkten.

De vroege jaren 80

Toen onze samenleving hoorde over een nieuw probleem voor de volksgezondheid - de ontdekking van hiv en aids - nam de vraag naar condooms snel toe. Plotseling kan het al dan niet gebruiken van condooms het verschil betekenen tussen leven en dood.

Condooms stonden in de schijnwerpers, meer dan ooit, want opnieuw kwamen ze te hulp.

De jaren 1990

Als gevolg van de aids-epidemie zette de eerste helft van de jaren negentig de wereldwijde toename van profylactisch gebruik in ontwikkelde landen voort. Condooms kwamen beschikbaar in verschillende supermarkten en gemakswinkels.

Merken bleven ook hun productlijnen ontwikkelen om aan de vraag van de klant te voldoen, wat ons bij de volgende vraag brengt. Wanneer zijn condooms uitgevonden voor mensen die allergisch zijn voor rubber?

Het antwoord is tweeledig.

Condooms gemaakt van dierlijke darmen zijn "natuurlijk" dus niet van rubber. Zoals gezegd hebben mannen deze eeuwenlang gebruikt. Maar het eerste door mensen gemaakte niet-latex condoommateriaal kwam in het Grunge-decennium.

Halverwege de jaren negentig kwam Durex met Avanti, een belangrijke productintroductie, omdat het het eerste condoom van polyurethaan (niet-latex) was.

21e eeuw

Toen de nieuwe eeuw aanbrak en condooms hun weg naar het wereldwijde web begonnen te vinden, begonnen mensen te verkennen. Het online kopen van condooms moet worden beschouwd als een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van condooms, omdat het een nieuwe, gemakkelijke en persoonlijke manier van winkelen heeft geopend.

Aan het einde van het eerste decennium van de 21e eeuw introduceerde LifeStyles de eerste condooms van polyisopreen. Een ander materiaal dat helemaal geen rubber bevat. Dit nieuwe materiaal is zo goed dat het de 100 jaar beproefde traditionele profylactische natuurlijke rubberlatex zou kunnen overtreffen.

2010 tot vandaag

De ontwikkeling van condooms gaat door en fabrikanten richten zich meer en meer niet alleen op het primaire doel, preventie en bescherming, maar ook op het maximaliseren van plezier.

Trojan Ecstasy is in dit opzicht het meest opvallende voorbeeld, met een nieuw en revolutionair ontwerp.

Ook in ons huidige decennium is online winkelen een tweede natuur geworden. Het e-commerceplatform profiteert vooral van producten die zo persoonlijk zijn als condooms. Het is niet langer gênant om condooms te kopen. Vandaag gebruik je je smartphone, plaats je je bestelling en laat je ze discreet thuisbezorgen.

Online bestellen is geweldig, vooral als je een voorraad moet inslaan voor een reis of vakantie. Ja, er zijn inmiddels condooms verkrijgbaar in de meeste landen. Het woord voor condooms in verschillende talen kennen, en meer specifiek uitspreken, is echter zeker niet zo eenvoudig als een snelle aankoop online doen.

 

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat condooms sinds hun ontstaan in een achtbaan hebben gezeten.

Ze zijn geliefd en gehaat, geliefd en gehaat, legaal en verboden. Ik hoop dat je je gelukkig voelt in een tijdperk waarin je de luxe hebt om uit zo'n brede selectie condooms te kiezen.

Zelfs met de uitvinding van de orale anticonceptiepil zijn condooms nog steeds een van de meest populaire anticonceptiemethoden in de westerse samenleving. Ze zijn nog steeds het enige mechanisme om seksueel overdraagbare aandoeningen te minimaliseren.

Condooms zijn eeuwen geleden uitgevonden en met nieuwe technologieën en productieprocessen worden ze steeds beter. Het is veilig om te zeggen dat ze niet snel ergens heen gaan, dus gebruik ze en geniet er elke keer van. Dan werken ze het beste voor je.



  • Copyright © 2024 Condooms.be