Seks tijdens je menstruatie? Het is niet alleen veilig, maar kan ook veel voordelen hebben, zoals het verlichten van menstruatiepijn en een toename van je libido. In onze blog ontdek je de voordelen van menstruatieseks en krijg je 5 handige tips voor een schone, plezierige ervaring, zoals het gebruik van handdoeken of menstruatieschijven. Lees meer en ontdek hoe je menstruatieseks comfortabel en zonder zorgen kunt beleven op Condooms.be!
"Ik kan niet, ik heb mijn menstruatie." is niet alleen een eeuwenoude smoes, maar ook een eeuwenoude mythe. Er is niets mis met seks tijdens je menstruatie en het kan zelfs erg gunstig zijn. Lees verder om de ins en outs van seks tijdens je menstruatie te ontdekken, evenals 5 tips voor plezier zonder gedoe.
Laten we beginnen met enkele voordelen…
Je seksuele verlangen verandert met je menstruatiecyclus, en terwijl sommige mensen tijdens hun menstruatie helemaal geen zin hebben in seks, ervaren anderen juist een toename in libido. Wetenschappers weten nog niet precies waarom dit zo is, maar het wordt gesuggereerd dat stijgende testosteronspiegels tijdens de menstruatie hier een rol in kunnen spelen.
Je opwinding kan ook toenemen omdat het vaginale gebied warmer en gevoeliger is voor aanraking door verminderde oestrogeenspiegels. Daarnaast werkt bloed als een natuurlijke glijmiddel, wat zorgt voor een comfortabelere en mogelijk aangenamere ervaring. Dit kan bijdragen aan intensere en prettigere seks tijdens je menstruatie. En wie zegt daar nee tegen?
Vergeet ook niet dat orgasmes veel gezondheidsvoordelen hebben, zoals het zijn van natuurlijke pijnstillers. Dit komt doordat de contracties die ontstaan tijdens het orgasme, evenals de endorfines die vrijkomen, kunnen helpen menstruatiepijn en zelfs hoofdpijn te verminderen. Bovendien kan de baarmoeder, wanneer deze samentrekt door het orgasme, meer bloed uit de baarmoederwand loslaten, wat kan helpen om je menstruatie te verkorten. Hoera!
Dat gezegd hebbende, we zijn allemaal anders, en als je veel pijn en ongemak ervaart tijdens je menstruatie, is seks misschien het laatste waar je aan denkt. Respecteer daarom altijd je lichaam. Jij hebt de controle en het is aan jou om te bepalen of je seks hebt tijdens je menstruatie of niet.
Als je seks wilt hebben maar pijn hebt, onderschat dan niet de kracht van een kruik op je onderrug of buik om krampen te verlichten, evenals rust en, indien nodig, een passende dosis pijnstilling.
Vergeet niet om geen penetratieve seks te hebben terwijl je een tampon draagt, want het is gemakkelijk om deze te ver naar binnen te duwen, wat kan leiden tot vastzitten. Niet alleen kan dit onprettig zijn (en laten we eerlijk zijn, een beetje eng), het kan ook bijdragen aan de groei van bacteriën. Bewaar tampons dus voor niet-penetratieve seks.
Seks tijdens de menstruatie werd traditioneel gezien als een taboe, maar in werkelijkheid is het volkomen normaal, natuurlijk en veilig, in welke vorm dan ook. Er is geen schaamte bij het hebben van seks tijdens je menstruatie, zolang beide partners zich er comfortabel en gelukkig bij voelen.
Dat gezegd hebbende, sommige mensen vinden het niet prettig om in contact te komen met menstruatiebloed, en dat is ook prima. In dat geval kun je masturberen door je clitoris extern te stimuleren terwijl je een menstruatiecup, tampon of een andere vorm van menstruatiebescherming draagt. Er zijn ook veel manieren om je lichaam te verkennen en zelfgenoegzaamheid te ervaren zonder je geslachtsdelen aan te raken. Probeer je borsten te verkennen en te spelen met tepelstimulatie, of laat simpelweg je handen en gedachten afdwalen om jezelf vertrouwd te maken met al je erogene zones. Soms betekent zelfgenoegzaamheid gewoon dat je je lichaam de tijd, aandacht en ontspanning geeft die het verdient - zelfs als dat niet uitmondt in een orgasme.
Sommige mensen genieten van seks tijdens hun menstruatie. Anderen niet. Beide opties zijn volkomen valide. Daarom is het belangrijk dat je een open en eerlijke discussie voert met je partner over elkaars voorkeuren. Op deze manier kun je samen een beslissing nemen waar jullie je allebei goed bij voelen. Het is cruciaal dat je je veilig en zelfverzekerd voelt tijdens seks, altijd, ongeacht de fase van je menstruatiecyclus.
Met dat gezegd hebbende, is het tijd om onze vijf tips te delen voor plezier zonder rommel tijdens je menstruatie.
Of je nu een fan bent van vrij bloeden tijdens je menstruatie of niet, je zult waarschijnlijk meer ontspannen en van het moment genieten als je weet dat je lakens beschermd zijn tegen bloedvlekken. Een snelle en gemakkelijke manier om dit te doen is door een handdoek onder je te leggen voordat je seks hebt. Zo kun je de handdoek daarna gewoon in de wasmachine gooien en onbezorgd van seks genieten.
Een andere manier om rommel te voorkomen tijdens menstruatieseks is door het af te wisselen met seks onder de douche. De logistiek hiervan kan soms moeilijker zijn dan het lijkt, dus zorg ervoor dat je deze tien tips voor stomende doucheseks bekijkt.
Een methode die ooit door de oude Egyptenaren werd gebruikt, menstruatiesponsen worden weer populair. Een menstruatiespons is, nou ja, een spons die natuurlijk een zeespons kan zijn of een synthetische, die je in de vagina inbrengt om menstruatiebloed op te nemen. Zeer absorberend en herbruikbaar, menstruatiesponsen kunnen je een comfortabele en rommelvrije manier bieden om te genieten van seks tijdens je menstruatie.
In tegenstelling tot kegelvormige menstruatiecups of buisvormige tampons, die beide in het vaginale kanaal zitten, zijn menstruatieschijven plat en bevinden ze zich aan de basis van de baarmoederhals. Dat betekent dat er ruimte is voor geslachtsgemeenschap, terwijl de schijf tegelijkertijd het menstruatiebloed opvangt. Handig, toch? Vergeet alleen niet dat de menstruatieschijf geen vorm van anticonceptie is en je nog steeds zwanger kunt worden tijdens je menstruatie. Dus als je niet zwanger wilt worden (of geen vervelende SOA’s wilt oplopen), zorg er dan voor dat je een betrouwbare vorm van anticonceptie gebruikt.
Voor veel mensen is seks synoniem met penetratie van penis-in-vagina, maar de waarheid is dat er een hele wereld van seksuele activiteiten te verkennen valt die geen enkele vorm van penetratie omvatten, of dat nu met een vinger, penis of speeltje is. Dus als je zin hebt in seks zonder penetratie tijdens je menstruatie, laat je dan inspireren door deze ideeën voor niet-penetratieve seks.
Menstruatiecups zijn tegenwoordig enorm populair. Als een goedkope, milieuvriendelijke vervanging voor tampons en maandverband, zijn ze een geweldige optie voor vrouwen of personen met een menstruatie die milieubewust zijn.
Maar als je er nog nooit een hebt gebruikt, kan het wat intimiderend lijken. Misschien ben je bang dat het niet goed werkt of maak je je zorgen dat je het verkeerd doet.
Geen zorgen! We hebben enkele tips en trucs voor je om deze nieuwe trend op het gebied van menstruatieproducten onder de knie te krijgen.
Een menstruatiecup heeft de vorm van een cilindrische trechter en doet precies wat de naam zegt: het vangt vloeistoffen op, in dit geval je menstruatiebloed. Wanneer je hem inbrengt, zit hij in het vaginale kanaal bij de baarmoederhals.
Herbruikbare menstruatiecups zijn meestal gemaakt van siliconen, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste lichamen – zelfs voor mensen met een latexallergie. Ze hebben een steeltje aan de onderkant voor inbrengen en verwijderen, ribbels voor extra grip, een rand bovenaan om een afdichting te vormen met de vaginawanden, en luchtgaatjes om zuigkracht te creëren en de afdichting te verbreken bij het verwijderen.
Nu je weet wat een menstruatiecup is en hoe hij werkt, volgen hier een paar tips om hem optimaal te gebruiken.
Het is belangrijk om al je opties te onderzoeken als het gaat om het vinden van de juiste cup voor jou. Net als tampons en maandverband, zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en merken om verschillende lichaamstypes en menstruatiestromen te accommoderen.
Meestal zijn er kleine, middelgrote en grote maten – klein voor mensen met een lagere baarmoederhals en lichtere stroom; groot voor mensen met een hogere baarmoederhals en zwaardere stroom.
Naast de plaatsing van de baarmoederhals en de stroming, spelen ook andere factoren zoals je leeftijd, levensstijl en of je zwanger bent geweest een rol bij het bepalen van de juiste maat.
Denk terug aan de eerste keer dat je een tampon probeerde: het voelde waarschijnlijk ongemakkelijk en een beetje vreemd. Hetzelfde geldt voor de menstruatiecup. Het kan even duren om het goed te doen, dus probeer het niet voor het eerst als je haast hebt.
Zet een dag apart waarop je voldoende tijd hebt en zorg voor een rustige plek met een badkamer zonder onderbrekingen. Ontspan, neem de tijd en volg de verdere tips.
Nu je ontspannen bent en klaar om te beginnen, laten we het hebben over het inbrengen.
Omdat menstruatiecups groter zijn en niet in hun volledige formaat in je vagina passen, moet je ze vouwen om ze in te brengen. (Geen zorgen; ze zijn heel flexibel!) Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest gebruikelijke – en degene die we aanbevelen – is de C-vorm methode.
Hier is hoe je het doet:
Als de C-vorm methode niet voor je werkt, zijn er andere manieren om de cup te vouwen. De meeste bedrijven geven goede instructies voor het inbrengen van hun producten.
Nogmaals, het kan een paar pogingen kosten om het goed te doen. In geval van lekkage kun je een back-up gebruiken, zoals een inlegkruisje of menstruatieondergoed, totdat je de techniek onder de knie hebt.
Je kunt de cup tot 12 uur dragen, omdat hij meer bloed opvangt en hygiënischer is dan tampons of maandverband.
Hoewel menstruatiecups hygiënischer zijn dan andere menstruatieproducten, moet je ze nog steeds goed reinigen. Steriliseer de cup voor en na elke menstruatiecyclus door hem te koken.
Om de cup te verwijderen, pak je de onderkant vast en knijp je deze enkele seconden samen. Dit zou het vacuüm rondom de rand moeten verbreken en eventuele opgebouwde lucht vrijgeven. Zorg ervoor dat je niet aan de cup trekt zonder eerst te knijpen, want dat kan pijnlijk zijn!
Vergeet niet om boven het toilet te zitten of te staan (of in de douche) om een rommel te voorkomen als er bloed vrijkomt.
Hoewel menstruatiecups hygiënischer zijn dan andere menstruatieproducten, moet je nog steeds enkele basisreinigingsrichtlijnen volgen. Spoel je cup na elk gebruik af en steriliseer deze door hem in kokend water te plaatsen voor en na elke menstruatiecyclus. Vermijd reinigingsproducten die irritatie kunnen veroorzaken als ze in contact komen met je lichaam.
Een grondig schoonmaak- en sterilisatieproces helpt vlekken of verkleuring te voorkomen. Mocht je toch verkleuring opmerken, probeer de cup voorzichtig te schrobben met een schoonmaakborsteltje of laat hem een of twee keer per jaar weken in waterstofperoxide.
Nu je de basis van het gebruik van dit menstruatieproduct kent, kun je profiteren van de vele voordelen, zoals:
We hopen dat dit artikel je meer informatie heeft gegeven over de menstruatiecup, zodat je kunt beslissen of dit product bij jou past.
Meer blog items binnen