Ben jij al klaar voor seks?

Ben jij al klaar voor seks?

Je afvragen wanneer je klaar bent voor seks is heel normaal. Het is een persoonlijke beslissing die iedereen voor zichzelf moet maken. Op Condooms.be hebben we een blog geschreven die je helpt te begrijpen wat belangrijk is bij het maken van deze keuze. We bespreken hoe je kunt weten of je er echt klaar voor bent, en wat het betekent om te luisteren naar je eigen gevoelens en grenzen. Onze tips helpen je een geïnformeerde en veilige keuze te maken. Lees verder voor advies dat je op je gemak stelt.

Ontdek de dingen die je jezelf moet afvragen als je erover denkt om seks te hebben.

De meeste mensen hebben voor het eerst seks als ze 16 jaar of ouder zijn, niet eerder. Als iemand opschept over seks, is het mogelijk dat ze doen alsof. Er zijn geen regels over hoe lang je met iemand moet uitgaan voordat je seks hebt. Klaar zijn gebeurt voor iedereen op verschillende tijdstippen. Besluit niet om seks te hebben alleen maar omdat je vrienden of partner je onder druk zetten.

Wat is de seks leeftijd?

Als jij en je vriend of vriendin allebei 15 jaar oud zijn en jullie willen allebei seks met elkaar, dan is dat niet strafbaar. Voorwaarde is dat de seks tussen jullie vrijwillig is. Dus dat je geen van beiden iets doet wat je eigenlijk niet wilt.  Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld dwang, chantage, een groot leeftijdsverschil of een afhankelijkheidsrelatie, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling, of coach en speler. Van kindermisbruik is sprake als er seksuele contacten van (jong-) volwassenen met kinderen jonger dan zestien jaar plaatsvinden tegen de zin van het kind of zonder dat het kind deze contacten kan weigeren. Kindermisbruik is strafbaar.

Beslissen wanneer je seks hebt

Besluiten wanneer je klaar bent om seks te hebben en je er prettig bij voelt, is een van de grote beslissingen van het leven. Jij bent de enige die kan en moet beslissen. Alleen omdat je al eerder seks hebt gehad, zelfs met dezelfde persoon, wil nog niet zeggen dat je het opnieuw moet doen.

Hoe praat je over seks?

Het is beter om een gênant gesprek over seks te hebben dan een gênante seksuele ervaring voordat je er klaar voor bent. Er zijn veel dingen om over na te denken en over te praten, zoals:

Zijn jullie er allebei klaar voor?

Zul je seks hebben om de juiste redenen, en niet vanwege groepsdruk of partnerdruk?
Heb je anticonceptie geregeld?
Seks is niet het enige aspect van een relatie, en er zijn andere manieren om van elkaars gezelschap te genieten. Bespreek wat je wel en niet wilt doen. Je kunt andere dingen doen die jullie allebei leuk vindt, zoals praten, elkaars familie en vrienden ontmoeten, naar optredens of de bioscoop gaan, sporten, wandelen en naar muziek luisteren.

Hoe breng ik het onderwerp veiliger vrijen ter sprake?

Wanneer je besluit om seks te hebben, is er de mogelijkheid van zwangerschap, het krijgen van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zoals chlamydia, of beide. Met wie je ook overweegt om seks te hebben, het is belangrijk om te praten over anticonceptie, condooms of vrouwencondooms voordat je seks hebt. Jullie hebben allebei de verantwoordelijkheid om dit gesprek te voeren. Een gesprek beginnen over de verschillende soorten anticonceptie kan een goede manier zijn om te praten over andere zaken die met seks te maken hebben, zoals hoe je erover denkt en wat je wel en niet wilt doen. Als we seks zouden hebben, welke zouden we dan gebruiken?" Door samen de opties te onderzoeken, zullen jullie allebei meer zelfvertrouwen krijgen en de situatie onder controle hebben.

Condooms gebruiken?

Je moet condooms gebruiken om het risico op het krijgen van een soa, inclusief hiv, te verkleinen met wie je ook seks hebt. Als je een jongen/meisjeskoppel bent kun je een aanvullende vorm van anticonceptie gebruiken om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen.

Lesbische, homo- of biseksuele seks

Als je lesbische, homoseksuele of biseksuele seks hebt, is het belangrijk om elke keer een condoom te gebruiken, omdat je nog steeds soa's kunt krijgen of doorgeven, waaronder hiv. .

Alles wijst op seks

Veel mensen zijn verrast wanneer een situatie tot seks leidt, dus leer de signalen te begrijpen. Als iemand je voorstelt een rustige plek te zoeken, veel fysiek contact maakt, of je plotseling probeert te charmeren en te vleien, denken ze misschien aan seks, misschien ben jij er nog niet mee bezig. Je moet beslissen of je seks wilt hebben. Laat een ander niet voor je beslissen door er gewoon in mee te gaan. Neem van tevoren de beslissing en houd de situatie onder controle, vooral als je alcohol hebt gedronken, omdat je minder geremd bent. Als je niet zeker weet of je de controle kunt houden, vermijd dan situaties die tot seks kunnen leiden, zoals naar iemands kamer gaan of ergens waar het rustig is. Tip begin eerst met een massage.

Alcohol helpt niet

Veel mensen hebben seks of verliezen hun maagdelijkheid als ze gedronken hebben. Na een paar drankjes is de kans groter dat je je beoordelingsvermogen verliest en dingen doet die je normaal niet zou doen. Je kunt 's ochtends spijt krijgen van je  acties en dan kun je het niet meer ongedaan maken. Mensen hebben ook meer kans om seks te hebben zonder condoom als ze dronken zijn. Dit kan leiden tot een soa of onbedoelde zwangerschap.



  • Copyright © 2024 Condooms.be