Praten over veilig vrijen met je puber kan lastig zijn. Met deze 5 tips maak je het gesprek gemakkelijker en zorg je ervoor dat je kind goed voorbereid is.
Hoewel wij vaak onze kinderen nog veel te jong vinden om seksueel actief te zijn, kan het voor velen van hen niet snel genoeg komen. Ze worden verliefd, de hormonen gieren door hun lichaam en dat kan vaak aanzetten tot niet zo'n verstandige keuzes zodra je kind seks wilt. Ouders vinden het niet altijd gemakkelijk; toch is goede seksuele opvoeding een essentieel onderdeel van iedere opvoeding. Door open en eerlijk over seks te praten, help je je kind om zelfverzekerd elkaars grenzen te bewaken en weloverwogen keuzes te maken tijdens hun seksueel ervaring.
Misschien vraag je je af wat het juiste moment is om hierover te beginnen? En weet je niet goed hoe je zo’n gesprek moet aanpakken? Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen:
1. Begin op tijd
Naast de seksuele voorlichting op school, is het belangrijk om thuis ook vroeg te beginnen met praten over onderwerpen zoals verkering, liefde en seks. Bespreek lichamelijke veranderingen zoals schaamhaar, menstruatie en borstvorming. Deze gesprekken helpen je kind om deze veranderingen als normaal te beschouwen en geven je de kans om correcte informatie te delen voordat ze verkeerde ideeën krijgen van leeftijdsgenoten of Social Media.Het
2. Doe een reality-check met je kind
Films en Social Media geven vaak een vertekend beeld van seks en relaties. Gebruik deze media als een ingang om te praten over wat ‘normaal’ is. Vraag je kind wat het denkt over situaties in films of Social Media en bespreek of dit realistisch is. Dit helpt je kind om te begrijpen wat passend en gezond is in een relatie en wat niet.
3. Wees open en eerlijk
Je kind zal waarschijnlijk online informatie zoeken over seks. Geef je kind in een goed gesprek mee wat het kan tegenkomen op internet en dat niet alles wat ze lezen betrouwbare informatie is. Vertel gerust wat jouw visie en waarden zijn over relaties en seksualiteit. Dit kan helpen om een eerlijk en open gesprek te hebben, waardoor je kind zich vrij voelt om met vragen bij je te komen, zelfs als het al seksueel actief is.
4. Stel grenzen, geen verbod!
Een verbod op seks werkt vaak averechts en kan ervoor zorgen dat je kind minder geneigd is om open te zijn over zijn of haar ervaringen. Stel in plaats daarvan duidelijke grenzen en bespreek waarom deze belangrijk zijn. Bespreek zaken zoals respect, wederzijdse instemming en het belang van wachten tot ze er echt klaar voor zijn. Dit geeft je kind de tools om verantwoordelijke beslissingen te nemen.
5. Maak veilig vrijen makkelijk
Om ervoor te zorgen dat je kind veilig vrijt, is het belangrijk om het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals condooms te normaliseren en bespreekbaar te maken. Bespreek het belang van condooms niet alleen voor het voorkomen van zwangerschap, maar ook voor de bescherming tegen soa's. Door condooms makkelijk beschikbaar te maken en er open over te praten, kun je de kans vergroten dat je kind ze daadwerkelijk gebruikt. Dit kan door een pak condooms op een toegankelijke plek - zoals de badkamer - neer te zetten. Kies voor een grote verpakking, zodat het minder opvalt als er een condoom ontbreekt. Dit verlaagt de drempel voor je kind om veilig te vrijen.
Het kan soms lastig zijn om over onderwerpen als verkering, liefde en seks te praten, vooral als er schaamte of ongemak speelt. Als je merkt dat dit bij jou of je kind het geval is, moedig je kind dan aan om met een andere volwassene te praten die hij of zij vertrouwt. Dit kan een familielid, een leraar of een mentor zijn. Daarnaast kun je je kind ook wijzen op betrouwbare bronnen waar ze informatie kunnen vinden en vragen kunnen stellen via telefoon, mail of chat.
Als je puber nog steeds niet openlijk over seks wil praten, probeer dan indirecte manieren om het onderwerp aan te snijden. Dit kan door te verwijzen naar films of Social Media berichten over seks en relaties. Houd een luchtig gesprek, stel vragen en luister zonder te oordelen. Respecteer hun privacy en bied altijd aan om er op een later moment over te praten als ze er klaar voor zijn. Zo weten ze dat - wanneer het écht nodig is, dat ze bij je terecht kunnen en dat geeft een veilig gevoel.
Het is belangrijk om je kind bewust te maken van de risico's van onveilig vrijen, zoals ongewenste zwangerschap en SOA's. Bespreek de gevolgen en benadruk waarom het gebruik van voorbehoedsmiddelen cruciaal is. Dit helpt om de ernst van het onderwerp duidelijk te maken en kan bijdragen aan verantwoordelijk gedrag.
Wil jouw kind écht geen condooms gebruiken, dan is vrijen zonder condoom veilig als je puber seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen. De SOA thuistesten van Condoom.nl zijn gegarandeerd betrouwbaar, anoniem verkrijgbaar en hebben een snelle online uitslag.
Er zijn veel verschillende soorten condooms beschikbaar; extra sterk, extra dun, groot, klein, met smaak, glijmiddel en zelfs met ribbels. Hoe weet je dan welke condooms je moet kiezen? Het kan handig zijn om samen met je kind te kijken welke het beste bij hen past. Ook kan je proefpakketten kopen met verschillende soorten condooms, zodat je kind kan ontdekken wat het prettigst aanvoelt. Dit maakt de drempel om condooms te gebruiken lager en helpt je kind om zich zekerder te voelen tijdens seksuele activiteiten.
Door deze tips toe te passen, kun je als ouder een belangrijke rol spelen in de seksuele opvoeding van je kind. Open en eerlijke gesprekken over seks, liefde en relaties zorgen ervoor dat je kind goed voorbereid en verantwoord kan omgaan met seksualiteit.
Meer blog items binnen